Waarom fit20 onmisbaar is

We zitten alweer vier weken in lockdown en het is zo goed als zeker dat we daar nog eens vier weken in moeten blijven. fit20-ers missen hun wekelijkse training in de studio inmiddels heel erg. ‘Maar dan ga je toch een rondje fietsen?’ zegt de buurman misschien. ‘Als je maar wat doet!’ roept een collega enthousiast. ‘Flink doorwandelen is ook gezond.’ meent de goede kennis.

Hoe kan je uitleggen dat iets beter dan niets is, maar dat iets niet hetzelfde is als die diepe, gezond makende, versterkende, alles verbeterende fit20 prikkel? Dat een rondje fietsen het signaal dat zoveel regenererende processen in het lichaam in gang zet niet kán veroorzaken? Dat flink doorwandelen je nooit tot het uiterste van je vermogen kan brengen?

Hoe kan je uitleggen dat het lichaam automatisch op de spaarstand staat en alles altijd met zo min mogelijk moeite zal ‘willen’ doen? En dat het lichaam daarom de intensieve inspanning die nodig is om die versterkende gezondheidsprikkel te bewerkstelligen van nature tegenwerkt? Dat ‘tot het gaatje gaan’ wat zo supergoed voor je is dus zonder deskundige trainer niet kán lukken?

Dat trainen of je leven er van afhangt, want het hangt er vanaf, iets is dat je moet leren? Volgens een wetenschappelijk onderbouwde en veilige trainingsmethode? Dat je daar top apparatuur voor nodig hebt ondersteund door slimme sensoren feedback? Dat je daar een trainer voor nodig hebt die precies weet wat jouw lichaam wanneer kan? Dat fit20 geen luxe is maar noodzakelijk?

Ja, zegt de fit20-er uiteindelijk, lage intensiteit bewegen zoals wandelen is goed voor je. Maar één keer per week fit20 hoge intensiteit krachttraining is essentieel. Onmisbaar eigenlijk.